VS en China stoten 35 procent CO2 wereld uit

China en de VS zijn verantwoordelijk voor 35 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Als deze twee landen efficiënt met energie omgaan, kunnen ze een grote bijdrage leveren aan de vermindering van de opwarming van de aarde, blijkt uit een nieuwe analyse.

Hoewel het energieverbruik in China sinds 1995 jaar sterk gestegen is, gebruikt de gemiddelde Amerikaan nog steeds vier keer meer elektriciteit dan een Chinese burger. Als het om energiezuinigheid gaat, is de Chinese staalindustrie echter veel minder efficiënt dan de Amerikaanse.

Het omgekeerde is waar als het gaat om cementproductie, volgens een analyse van Climate Action Tracker, een samenwerking tussen onderzoeksbureaus Climate Analytics, Ecofys en het Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Als China en de VS het best mogelijke energiebeleid integreren, “zouden ze beiden op weg zijn om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden”, zegt Bill Hare, een klimaatwetenschapper bij Climate Analytics in Berlijn. Beide landen moeten het gebruik van kolen daarom “dramatisch verminderen” zegt hij.

Op dit moment speelt geen van beide landen een leidende rol op energiegebied, blijkt uit de analyse. “We hebben gekeken hoe China en de VS het zouden doen als ze allebei de beste praktijken op het gebied van elektriciteitsopwekking, industrie, bouw en transport zouden aannemen. Dat is voldoende om op de goede weg te komen”, zegt Niklas Höhne van Ecofys. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be