Vrijspraak voor Schiedamse Breivikfan die dreigde met aanslag

Danny Feelders, de Schiedamse nazi en Breivikfan die na de zelfmoord van het Haagse PVV-gemeenteraadslid Willie Dille dreigde met een aanslag, is door de rechtbank vrijgesproken. Het OM had 46 dagen celstraf geëist. 

De volledig doorgedraaide Dille maakte in augustus 2018 een einde aan haar leven. Kort voor haar zelfmoord beweerde Dille in opdracht van Arnoud van Doorn ontvoerd en verkracht te zijn door een groep moslims. Dille kampte met ernstige psychische problemen en werd ook binnen de PVV – een enkele uitzondering daargelaten – niet serieus genomen, mede omdat ze nooit aangifte had gedaan.

Feelders – die zich eerder al een fan van de extreemrechtse terrorist Anders Breivik had betoond – nam Dille’s claim wél serieus en dreigde op zijn beurt met een aanslag: “Als dit geen drastische consequenties gaat hebben, pleeg ik zelf een aanslag……Ik ben hier bloedserieus klaar mee. Als de staat niets doet staat mijn lot vast”.

De rechter is van mening dat Feelders emotioneel en impulsief reageerde en niet écht van plan was een aanslag te plegen. Dat Feelders actief was in het extreemrechtse circuit en zich een fan betoonde van Breivik, was voor de rechtbank blijkbaar irrelevant. Wél werd Feelders veroordeeld wegens verboden wapenbezit. Bij een huiszoeking vond de politie een vuurwapen en munitie in Danny’s woning (overduidelijk een normale, hardwerkende burger dus, van wie geen enkele dreiging uitgaat).

Het is nog niet bekend of het OM in beroep gaat.

Uitgelichte afbeelding: Feelders’ grote voorbeeld, Anders Breivik.