Vredesbesprekingen Jemen beëindigd na aanhoudende schendingen wapenstilstand

De Verenigde Naties hebben besloten de vredesbesprekingen tussen de oorlogvoerende partijen in Jemen te beëindigen. Afgelopen dinsdag ging een wapenstilstand in, maar de strijdende partijen trokken zich daar weinig van aan en bleven elkaar bestoken. Onder deze omstandigheden ziet de VN begrijpelijkerwijs weinig heil in vredesbesprekingen.

Met name in het noorden van Jemen was het gisteren weer raak, waarbij ook de Saoedische luchtmacht zich niet onbetuigd liet. De afgelopen drie dagen zijn alleen al in de provincie Hajjah 75 mensen om het leven gekomen. Een vanuit Jemen afgevuurde raket doodde gisteren in de Saoedische grensstad Najran drie burgers.jemen3images

Sinds maart dit jaar steunt een Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië president  Mansour Hadi  tegen rebellen die grote delen van het land, waaronder de hoofdstad Aden, ingenomen hebben. Bij de burgeroorlog zijn tot nu toe tenminste 5800 mensen gedood – waarvan de helft burgers – en zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen. De VN waarschuwt voor een humanitaire catastrofe in Jemen, waar een groot deel van de bevolking inmiddels geen of te weinig toegang tot voedsel en gezondheidszorg heeft.

Bron: al-Araby