Vredesactivisten verstoren grootste wapenbeurs ter wereld in Parijs


Een vijftigtal actievoerders drong [maandag 13 juni] binnen op de wapenbeurs Eurosatory in Parijs en besmeurde er tanks en ander wapentuig met bloedrode verf. Eurosatory, de grootste wapenbeurs ter wereld, gaat deze week door in Parijs. Meer dan 1000 bedrijven stellen er hun wapens tentoon, ook aan repressieve regimes en landen in oorlog. Ook een twintigtal Belgische bedrijven zijn aanwezig. De wapenbeurs wordt mede georganiseerd door het Franse ministerie van Defensie.

Maandagmiddag rond 13u30, vlak voor officiële opening van de wapenbeurs door de Franse minister van defensie Le Drian, besmeurden actievoerders een Leclerc tank en een militair voertuig. Ze werden daarna met veel machtsvertoon weggevoerd door de politie. Vijftien actievoerders van het collectief Les Désobéissants., waaronder enkele Belgen, werden gearresteerd en na vier uur weer vrijgelaten. “De wapens die hier verkocht worden, zwengelen wereldwijd oorlog en conflict aan.”, zegt één van de hen. “Dit is de supermarkt des doods.”

De wapenbeurs trekt zo een 50.000 bezoekers, onder wie ook vertegenwoordigers van repressieve regimes en landen in oorlog. Zo staan onder andere Qatar, Bahrein en Saoedi-Arabië op de gastenlijst.

Nochtans riep het Europees Parlement in februari de lidstaten nog op om de export naar Saoedi-Arabië zo snel mogelijk te staken vanwege haar bombardementen in Jemen.

Opmerkelijk, ook drie landen waartegen een Europees wapenembargo van kracht is, hebben een uitnodiging voor de wapenbeurs ontvangen. Het gaat om China, Myanmar en Congo.

“Dit slaat echt alles.”, zegt Bram Vranken van Vredesactie. “Landen die onder een wapenembargo staan, worden hier uitgenodigd om wapens te kopen. Neemt de Franse overheid zichzelf nog wel serieus?”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be