Vredesactivisten verhinderen opbouw wapenbeurs in Londen

Een honderdtal vredesactivisten voerden op zaterdag 12 september actie aan de DSEI wapenbeurs in Londen. Ze blokkeerden de toegangswegen en verhinderden de opbouw van de beurs. Er namen ook enkele Belgen deel aan de acties.

Volgende week, van 15 tot 18 september, verzamelt de wereldwijde wapenindustrie in Londen voor een gigantische wapenbeurs: Defence & Security Equipment International (DSEI). De beurs wordt er om de twee jaar georganiseerd met de financiële, logistieke en politieke steun van de Britse regering. Op DSEI verkopen 1500 wapenbedrijven hun producten, gaande van geweren over tanks tot gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen. Meer dan 30 000 bezoekers komen er shoppen, de belangrijkste klanten zijn militaire delegaties uit meer dan 100 landen. Ook van regimes die de mensenrechten niet respecteren, landen die in staat van oorlog zijn en ontwikkelingslanden. In 2013 stonden onder andere Libië, Afghanistan, Saudi-Arabië en Bahrein op de gastenlijst.

Onder de noemer ‘Stop The Arms Fair’ strijdt een coalitie van vredesbewegingen en activisten tegen de DSEI beurs. Ze willen de wapenbeurs weg. “Deze beurs toont de hypocrisie van ons buitenlands beleid aan,” zegt Adrew Smith uit Londen. “De regering heeft het over mensenrechten en democratie, maar promoot op DSEI schaamteloos wapenhandel met de meest autoritaire en dictatoriale regimes ter wereld.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be