Vrachtwagen rijdt in op bezoekers Kerstmarkt in Berlijn

screenshot-vrachtwagen-drama-berlijn-19-decEen vrachtwagen is in Berlijn ingereden op de bezoekers van een Kerstmarkt. Daarbij zijn 9 mensen om het leven gekomen. Het aantal gewonden is nog onduidelijk.

Bij de aanslag zou een Poolse vrachtwagen gebruikt zijn. Volgens de eigenaar heeft hij om 12.00 uur nog met de chauffeur gesproken, maar het is onduidelijk of die daadwerkelijk de vrachtwagen bestuurde. De chauffeur van de vrachtwagen is na een korte achtervolging in de omgeving van de markt gearresteerd, de bijrijder is aan zijn verwondingen bezweken.

Volgens ooggetuigen was er geen sprake van een ongeluk. De vrachtwagen zigzagde over de markt en deed geen enkele poging af te remmen.

Dit bericht wordt aangevuld zodra er meer bekend is.
Update:

Update: in tegenstelling tot hetgeen in het geruchtencircuit op Twitter beweerd wordt, heeft ISIS de aanslag tot op heden (22.13) NIET opgeëist.

Update: de vrachtwagen was op de terugweg van Italië naar Polen.  Er wordt druk gespeculeerd dat de wagen onderweg gekaapt is, wat natuurlijk alleszins mogelijk is. De politie heeft nog steeds geen mededelingen gedaan over de identiteit van de man die in de buurt van de markt gearresteerd is. Ook de identiteit van de “bijrijder” is nog niet bekend.

Update 20 dec 06:30 Inmiddels is bekend dat er 12 mensen zijn omgekomen en 48 gewond.

De politie gaat er vanuit dat er mogelijk opzet in het spel is.

Update 20 december 13:30
De verdachte die vannacht is gearresteerd lijkt niet de dader te zijn.
De man ontkent iets te maken te hebben met het drama. De politie roept iedereen op waakzaam te zijn.

Update: de politie in Berlijn heeft een speciaal nummer beschikbaar gesteld voor mensen die kennissen of familieleden missen die vandaag in Berlijn waren: 030 54023 111