Vorming rechtse coalitie Zuid-Holland op losse schroeven

De gecombineerde fractie van ChristenUnie en SGP schuift vooralsnog niet aan bij de rechtse coalitie van CDA, VVD en FvD in Zuid-Holland. CU-SGP kunnen zich niet vinden in het eerder tussen de drie rechtse partijen gesloten akkoord. 

Pas als het huidige akkoord van tafel is valt er weer te praten met CU-SGP. Dat lijkt nogal onwaarschijnlijk, wat betekent dat informateur Hans Wiegel op zoek moet naar een andere coalitiepartner. Woordvoerder Schonewille van CU-SGP: “De ChristenUnie en SGP-fractie staat in Zuid-Holland voor een ambitieus klimaatbeleid, een sterke samenleving, een mooie toekomst voor de landbouw. Het mag duidelijk zijn dat wij heel scherp voor ogen hebben welke keuzes we daarin willen maken. Maar zolang er een afgeronde inhoudelijke verkenning van andere partijen op tafel ligt, zien we niet voldoende perspectief om aan te schuiven”.

De spoeling is inmiddels wel wat dun. D66, GL en PvdA hebben aangegeven niet in een coalitie met het fascistische Forum te zullen stappen. De enige resterende kandidaat is de PVV, maar die ligt niet echt lekker bij met name het CDA. De VVD heeft – verrassing, verrassing – aangegeven wel met de tweede fascistische partij van het land te willen praten.

De fractie van CU-SGP wijst het Forum dus niet om principiële redenen af, maar omdat men niet behandeld wil worden als junior partner die mag tekenen bij het kruisje. De deur staat nog steeds op een kier.

Bron: RTV Rijnmond