Voorlopige balans protesten in Jeruzalem: drie doden en meer dan 200 gewonden

Bij de protesten tegen het installeren van de Israelische elektronische poortjes en tv camera’s bij het terrein van de Aqsa moskee in Jeruzalem, zijn vrijdag tenminste drie jongeren doodgeschoten. Meer dan 200 mensen raakten gewond, volgens de Rode Halve Maan,  193 in Jeruzalem, zes in Hebron en nog eens 20 bij de grens met Gaza.  
De Israelische regering had vrijdagmorgen vroeg onder leiding van premier Netanyahu welbewust het risico genomen dat dit soort gebeurtenissen zouden plaatvinden door – tegen de adviezen van geheime dienst mensen en militairen – het besluit te nemen om de controlepoortjes niet te verwijderen.
In Ras al-Amoud werd de 18-jarige Muhammad Mahmoud Sharaf (uit Silwan) door een kolonist van de daar gevestigde nederzetting Ma’ale HaZeitim in de nek geschoten. Hij overleed ter plekke door bloedverlies. Uit vrees dat Israel zijn lichaam in beslag zou nemen werd hij enkele uren later begraven. Van het schietincident is geen video gemaakt en de getuigen zijn allemaal Palestijnen. De kolonist zal dus vrij zeker niet worden vervolgd.
In het Maqassad ziekenhuis in Jeruzalem overleed niet veel later de 20-jarige Muhammad Abu Ghanam uit de wijk at-Tur, een tweede jaars student aan de universiteit van Birzeit. Hij was door de politie neergeschoten tijdens de rellen in zijn wijk. Het derde slachtoffer was de 17-jarige Muhammad Mahmoud Khalaf uit Abu Dis. Hij stierf in een ziekenhuis in Ramallah na in zijn borst te zijn geschoten door de politie. De drie doden brengen het aantal door Israelische kogels gedode Palestijnen dit jaar op 49.

De botsingen vonden vrijdag plaats tussen duizenden Palestijnen en 3.000 man politie plus nog eens vijf Israelische legereenheden. De Israeli’s verstoorden ruw gebeden met het massaal afschieten van traangasgranaten en rubberkogels en brute charges waarbij mensen in elkaar werden geslagen. De politie werd ten antwoord bekogeld met stenen en flessen. Er vielen aan hun kant ook enkele gewonden. De Israeli’s maakten ook arrestaties en vielen onder meer het Maqassad ziekenhuis in Jeruzalem binnen op zoek naar gewonde demonstranten.
Afgezien van botsingen in Jeruzalem waren er ook botsingen in Hebron, Ramallah, Bethlehem,.Qalqiliya, Tulkarim en diverse dorpen, waarbij gewonden vielen. In Gaza, waar ook werd betoogd, viel eveneens een 20-tal gewonden aan de grens. In Istanbul in Turkije werd een grote massale sympathiebetoging met de Palestijnen gehouden.