Voorbode van een dystopie

Aedes aeypti oftewel Gelekoortsmug, die ook het Zikavirus verspreidt
Aedes aeypti oftewel Gelekoortsmug, die ook het Zikavirus verspreidt
Met het opwarmen van de Aarde – het jaar 2015 brak alle records voor wat betreft klimaatverandering – begint zich in de landen van Latijns Amerika een drama af te spelen dat zelfs de zwartgalligste cynicus niet had kunnen bedenken.

Verspreid door muskieten veroorzaakt de zogeheten Zika-ziekte milde vormen van griep.
Zwangere vrouwen echter lopen, wanneer ze gestoken zijn door een muskiet met het Zika-virus, ernstig risico op het ter wereld brengen van kinderen met “microcephalie” ofwel een ‘ineengeschrompeld hoofdje.’
Vanaf vandaag dringen de autoriteiten van Brazilië, Colombia, Jamaica, El Salvador en Venezuela er bij vrouwen op aan… het zwanger worden uit te stellen.
Laat, zo schrijft Bill McKibben in The Guardian vandaag, even tot u doordringen wat dat betekent: van één van de mooiste, meest intieme dingen in het leven van een vrouw wordt gezegd het te vermijden of voor zover mogelijk het uit te stellen….
Afgelopen jaar zijn 4000 mismaakte kinderen ter wereld gekomen als gevolg van de besmetting met het Zika-virus.

Vroeger of later zal de ziekte de Verenigde Staten bereiken en voor een aantal landen in Zuid-Amerika is al een reiswaarschuwing afgegeven.
Behalve de tragedie voor de inmiddels getroffen vrouwen in Zuid-Amerika en hun families, komt hiermee nog iets aan het licht dat minstens zo erg is.
De Verenigde Staten zijn rijk genoeg om de gevolgen van het Zika-virus op zeker moment afdoende te kunnen bestrijden.
Maar de wereld zal als gevolg van klimaatverandering in toenemende mate verdeeld worden in veilige en niet veilige gebieden en het is wel duidelijk wie zich in elk geval niet in de veilige gebieden zullen bevinden of er naar toe kunnen: de arme sloebers van de planeet die part noch deel hebben aan de verslaving aan fossiele brandstoffen van met name de rijkste landen .

Alleen onverantwoordelijke gekken als Republikeins presidentskandidaat Ted Cruz blijven hardnekkig ontkennen dat de Aarde opwarmt door menselijk toedoen en blijven derhalve ook de urgentie ontkennen alles er aan te doen om erger te voorkomen.
Ook in Nederland kennen we de voorbeelden van stuitende domheid die inmiddels niet meer te onderscheiden zijn van misdadigheid:

2016-01-13 Bosma PVV klimaat