”Vooral plan voor nederzetting Givat Hamatos maakt nieuwe bouwplannen Jeruzalem gevaarlijk”

Ruim een week geleden waren er berichten, gebaseerd op bronnen in het Israelische ministerie van Woningbouw, dat er rond 23 en 24 mei plannen zullen worden gepubliceerd voor de bouw van 15.000 nieuwe woningen in het bezette Oost Jeruzalem. De publicatie van die plannen zou zo samenvallen met het bezoek dat de Amerikaanse president Trump aan Israel gaat brengen. Ik heb, met het schrijven over dit nieuws even gewacht tot er reacties waren van professionele ”settlement watchers” als “Terrestrial Jerusalem”  en ”Vrede Nu”. Die reacties zijn er nu. De plannen behelzen:

10,000 wooneenheden in Atarot, aan de kant van de luchthaven Qalandia;
3,000 eenheden in Ramat Shlomo; en
2,000 wooneenheden in Givat Hamatos.

Alledrie hebben vanzelfsprekend de nodige impact op de situatie van Arabisch Oost Jeruzalem dat meer zal worden ”ingebouwd” en afgesloten van de Westoever. Terrestrial Jerusalem en Vrede Nu wijzen er beide op dat een twee statenoplossing (voor zover nog mogelijk, AbuP) er ”verder door wordt bemoeilijkt”. Maar de plannen voor Givat Hamatos worden door allebei als het meest gevaarlijk gezien.
Uitvoering ervan kan al binnen heel korte tijd kan plaatsvinden. Ook zijn de gevolgen ervan heel groot, omdat de geannexeerde Arabische gemeente Beit Safafa er hermetisch door zal worden ingesloten door Joodse nederzettingen /wijken van Jeruzalem.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist