Voedseltekort en lage lonen stuwen stadstuinbouw in Afrika

De snelle evolutie van stadstuinbouw in Afrika leidt tot een ware stormloop op braakliggende grond in de steden. Door zelf te tuinieren willen stadsbewoners zich beschermen tegen toenemende voedseltekorten. Ook de lage lonen maken dat veel stadsbewoners tuinieren om te besparen op de aankoop van voeding

Agness Samwenje is iemand die de voordelen van stadslandbouw recent heeft ontdekt. Ze leeft in Mufakose, een dichtbevolkte voorstad van Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Haar loon als kleuterleerkracht is onvoldoende om haar gezin te onderhouden.

“Ik verdien 200 dollar per maand”, zegt Samwenje. “Sinds de dood van mijn man vier jaar geleden, ben ik enig kostwinner. Mijn loon is niet voldoende om onze drie schoolgaande kinderen te voeden. Mijn mini-boerderij in de stad zorgt voor extra’s en bespaart me geld.”

Voor anderen, zoals de werkloze Silveira Sinorita die geboren werd in Mozambique maar nu in Mutare in Zimbabwe woont, werd stadstuinbouw zelfs een dagtaak. “Zonder baan heb ik de tijd om me bezig te houden met mijn stadstuin”, zegt Sinorita. “Ik kweek aardappelen, bonen en andere groenten waarmee ik mijn gezin kan voeden. Wat ik over heb, verkoop ik op de markt.”

Strijd tegen voedselonzekerheid
Groeiende voedseltekorten hebben in verschillende Afrikaanse landen de stadstuinbouw doen toenemen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be