“VOC-dag” op de Bataviawerf: witte onschuld, jongensboekenromantiek en koloniale nostalgie

VOCkEen dag voor het witwassen van slavernij en andere vormen van koloniale terreur. Een dag vol witte onschuld, jongensboekenromantiek en Gouden Eeuw-nostalgie. Zo valt het evenement te omschrijven dat de Bataviawerf in Lelystad op zondag 14 mei organiseert en dat in het teken staat van “VOC en handel”. De bezoekers mogen zich op de scheepswerf komen verlekkeren aan “de sfeer van de Nederlandse hoogtijdagen in de zeventiende eeuw”. Daarbij wordt koloniale overheersing en onderdrukking doodleuk uit de geschiedenis geschreven, tot grote ergernis van anti-koloniale activisten.

De Bataviawerf is opgericht in 1985. In dat jaar werd gestart met de bouw en reconstructie van het VOC-schip de Batavia. “Sindsdien heeft de werf zich ontwikkeld tot een centrum voor historische scheepsbouw”, aldus de introductie op de website van de Bataviawerf. “De bouw van de historische houten schepen trok vanaf het begin veel aandacht van bezoekers. De werf is daardoor ook een toeristische attractie geworden, waar bezoekers de Batavia kunnen bezichtigen en kennis kunnen maken met het bijzondere verhaal achter dit icoon uit de Nederlandse VOC-geschiedenis. Vrijwilligers nemen je mee in een gepassioneerde rondleiding vol wetenswaardigheden, achtergronden en de grappige details uit vroeger tijden.”

Die “wetenswaardigheden, achtergronden en grappige details” blijken steeds hetzelfde patroon te volgen: het bejubelen van het koloniale verleden en van zeeschurken als Michiel de Ruyter, het reproduceren van wit privilege, en het verdonkeremanen van slavernij, plundering, verkrachting en moord. Om de “VOC-dag” op 14 mei heen hangt die typische nostalgische en chauvinistische leukigheid die de hele hedendaagse Gouden Eeuw-industrie kenmerkt.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Doorbraak