VN vinden geen geld voor aanpak crisis in Jemen

Artsen Zonder Grenzen (AzG) waarschuwt dat het geweld in Jemen extreme hoogten bereikt. De medische hulporganisatie spreekt over een humanitaire crisis. De Verenigde Naties hebben amper een vijfde van het geld kunnen ophalen dat nodig is om de bevolking te helpen.

“De situatie is zeer ernstig, met name in Aden”, zegt Teresa Sancristóval van de AzG-eenheid in Jemen. Ze keerde onlangs terug uit het land. “De mensen durven amper nog uit hun huizen te komen. Sluipschutters schieten vanaf de daken van de ziekenhuizen en ziekenwagens kunnen niet voorbij de frontlinie komen”, zegt ze.

“Enkele dagen geleden raakten bij gevechten nog 250 mensen gewond in Aden, en in de hoofdstad Sanaa raakten 80 burgers gewond door bombardementen.”

Hoofdstad zonder water
Nadat coalitietroepen eind juli het havengebied en de belegerde stad Aden in het zuiden van Jemen hadden herovert op de sjiitische Houthi-rebellen, kon de bevolking weer even ademen. Maar de stad is verwoest.

“De impact van dit conflict reikt verder dan de bombardementen of de beschietingen”, zegt Sancristóval. “De situatie wordt elke week erger. De blokkade treft de bevolking op verschillende niveau’s. Verwacht wordt dat Jemen straks het eerste land ter wereld is met een hoofdstad zonder water. En als er iets is dat een bevolking raakt, dan is het wel waterschaarste.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be