VN Hoge Commissaris tikt Israel op de vingers betreffende hongerstaking

De VN Commissaris voor de Mensenrechten, Zeid Ra’ad al-Hussein,heeft Israel woensdag opgeroepen de situatie te verbeteren voor de Palestijnse gevangenen, met name de 1.000 of 1.300 onder hen die al 39 dagen in hongerstaking zijn. Al Hussein, die de hoogste VN functionaris voor de mensenrechten is, zei vooral gealarmeerd te zijn door de berichten over strafmaatregelen die Israel heeft genomen tegen de hongerstakers, zoals het weigeren van bezoek van advocaten of van familie.
”Het recht om advocaten te raadplegen is fundamenteel onder internationale wetgeving over mensenrechten en mag nimmer geweld worden aangedaan,” aldus al Hussein.
De Hoge Commissaris voegde eraan toe dat de gezondheid van honderden stakers ”aanzienlijk is verslechterd”. Zijn kantoor, zei hij, had berichten ontvangen dat Israel tenminste 60 stakers naar ziekenhuizen heeft geëvacueerd omdat hun gezondheid achteruit ging. Verder was hem gerapporteerd dat 592 andere stakers zijn overgebracht naar observatieposten die zijn ingericht in gevangenissen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist