VN geeft laatste waarschuwing aan firma’s die zaken doen in bezet Palestijns gebied

De Hoge Commissaris voor de  Mensenrechten van de Verenigde Naties, prins Zeid Ra’ad al Hussein, is een tweetal weken geleden begonnen brieven te sturen naar zo’n 150 ondernemingen in Israel en daarbuiten die zaken doen met Israelische nederzettingen of in Oost Jeruzalem. In de brieven worden de ondernemingen gewaarschuwd dat zij een plaats zullen krijgen op een ”zwarte lijst” van ondernemingen die, in ”strijd met het internationaal recht en VN beslissingen”, zaken doen met en in de bezette gebieden.
De Israelische krant Haaretz heeft dat woensdag gemeld op gezag van een hoge Israelische functionaris aan die anoniem wilde blijven. Prins al Hussein, zo is al eerder gemeld, is van plan de zwarte lijst aan het eind van het jaar te publiceren. The Washington Post meldde in augustus staan dat onder meer de Amerikaanse ondernemingen Caterpillar, Priceline.com, TripAdvisor en Airbnb op de lijst voorkomen. Israels tv kanaal Channel 2 News gaf twee weken geleden aan dat enkele van de grootste Israelische ondernemingen als Teva, Bank Hapoalim, Bank Leumi, Bezeq, Elbit, Coca-Cola Israel, Africa-Israel, IDB, Egged, Mekorot en Netafim er eveneens op staan.

Volgens Haaretz probeert een commissie bestaande uit ambtenaren van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Strategische Zaken, Justitie en Economie de publicatie van de lijst nog tegen te houden.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist