Vluchtelingen : het probleem dat geen probleem hoeft te zijn

Dat al die dure jongens en meisjes er in Europees verband niet uit willen komen lijkt mij (bijna) logisch: interne verdeeldheid binnen de eigen landsgrenzen geeft al aan waarom wij met vluchtelingen blijven spelen. Lidstaten weigeren om ook maar om wat voor verdeelsleutel te accepteren en dus is het bijv. in Boedapest feest op straten en in treinen.

Er is dus maar een sluitende oplossing om dit onmenselijke probleem menswaardig maar bovenal rechtvaardig op te kunnen lossen en dat zou als volgt kunnen:

Om met voorrang de echte voor-hun-leven rennende vluchtelingen te komen helpen dus gemakshalve hier gerubriceerd als Syriërs.
Alle EU-lidstaten gaan meebetalen aan een levensreddende 24/7 operatie door een ferry-dienst op te zetten
vanaf Syrië naar een nog nader aan te wijzen locatie in bijvoorbeeld Griekenland, Malta of Italië.

Vluchtelingen worden in land van herkomst aan boord genomen na registratie op basis van hun paspoort en nationaliteit. Baby’s/kids zonder paspoort krijgen, indien aantoonbaar is dat ze om welke burocratische regel dan ook nog niet over een eigen paspoort beschikken c.q. niet op paspoort van ouders staan bijgeschreven ontvangen bij boarding een tijdelijk document.Deze gehele procedure zal worden uitgevoerd onder de eindverantwoording van #EU met behulp van in de laadlocatie gevestigde ambassades, Internationale Rode Kruis en de Syrische autoriteiten. Alle vluchtelingen ontvangen een tijdelijk visum voor bepaalde tijd. M.a.w.: zodra het weer veilig is in het thuisland gaan deze mensen weer naar huis. Inderdaad: ook deze reiskosten komen voor rekening van de EU.

Na aankomst op de nog nader aan te wijzen locatie reizen vluchtelingen met vliegtuig naar door EU aan te wijzen gastlanden. Gastlanden betalen, zolang ze vluchtelingen opnemen GEEN kosten terwijl lidstaten die weigeren om deze vluchtelingen op te nemen het volle pond moeten betalen van deze dure operatie.

Wat zijn de voordelen van een dergelijke operatie? Teveel om op te noemen maar op hoofdlijnen

– mensenhandelaren raken werkloos

– er zullen geen vluchtelingen meer kunnen verdrinken

– opvang/verdeelsleutel staat bij voorbaat vast dus kan er vanuit betrekkelijk rust worden gepland

– kostenplaatsen zijn vooraf bekend

– vluchtelingen weten vooraf waar ze terecht komen maar ook dat ze met deze speciale visa na aankomst gastland niet kunnen/mogen doorreizen naar een ander land maar ook dat ze direct nadat het weer veilig is in Syrië weer naar huis moeten.

Maar het belangrijkste voordeel aan een dergelijke regeling is natuurlijk dat huidige chaos en blinde paniek plus geruzie binnen de EU-lidlanden plaats zal maken voor een in ieder opzicht “geregisseerde” exodus.