Vindicat balanceert op de rand van de afgrond

De Groninger corpsballenvereniging Vindicat heeft van de burgemeester een bestuursrechtelijke waarschuwing opgelegd gekregen. Indien Vindicat nog één keer over de schreef gaat, wordt de exploitatievergunning van Vindicat ingetrokken. Zonder exploitatievergunning zou Vindicat failliet gaan.

Directe aanleiding tot de bestuurlijke waarschuwing is de zoveelste schending van de afspraken met de gemeente door Vindicat. Op 10 mei 2018 heeft zich bij Vindicat een “ernstig geweldincident” voorgedaan. Niet alleen heeft Vindicat geprobeerd dit incident onder de pet te houden, men heeft zelfs geprobeerd het onderzoek van de politie actief te frustreren door te weigeren de naam van de verdachte aan de politie beschikbaar te stellen.

Uit de brief van de burgemeester aan Vindicat

Het bestuur van Vindicat laat in een reactie weten het eigenlijk allemaal maar gezeur te vinden, al belooft men wel – voor de zoveelste keer – beterschap: “Het voorval heeft daardoor, denken wij, niet het ordentelijk verloop van de maatschappij in de publieke ruimte aangetast. Volgens ons hoort dit voorval thuis in de categorie 2 ‘incidenten’, en niet in categorie 1 ‘ernstige incidenten’. Bij dit incident waren gelukkig geen wapens betrokken. Daarmee is er geen sprake van een steek- of schietincident. Wij betreuren wel ten zeerste dat de afhandeling qua meldingen niet goed is verlopen”.

De Groningen studentenvereniging hobbelt al sinds mensenheugenis van het ene incident naar het andere. Tot een effectieve aanpak van dit rechtse ballenclubje is het nooit gekomen. De RUG en in mindere mate de gemeente hielden Vindicat altijd de hand boven het hoofd. Hopelijk is het einde van de in Groningen uiterst impopulaire balletjesverenigng dan nu eindelijk in zicht.

Bron: SIKKOM