Vijf voorwaarden van Podemos aan de PSOE

Voor een eventuele samenwerking met de sociaal-democratische PSOE stelt Podemos vijf voorwaarden. Ondersteuning door onthouding van een minderheidsregering van de conservatieve PP van huidig eerste minister Rajoy sluit Podemos-leider Pablo Iglesias volledig uit.

Podemos stelt vijf eisen voor een eventuele regeringsdeelname met de PSOE (of ondersteuning van een minderheidsregering van de PSOE).

1. Een hervorming van de grondwet om sociale rechten te verankeren.
2. Een referendum in Catalonië. Podemos verdedigt het concept van plurinationalisme in Spanje en is tegen onafhankelijkheid voor Catalonië, maar de partij meent dat de bevolking van Catalonië het recht heeft om daar zelf over te beslissen.
3. Het instellen van de mogelijkheid voor burgers om moties in te dienen om een regering terug te roepen wanneer die de eigen verkiezingsbeloftes niet uitvoert.
4. Hervorming van het justitie-apparaat om het politiek onafhankelijk te maken.
5. Een hervorming van de kieswetgeving. De verdeelsleutels zijn in het voordeel van grote partijen. De twee traditionele machtspartijen hebben in dat systeem proportioneel altijd heel wat meer zetels dan hun procentueel stemmenaantal ook nu bij de laatste verkiezingen).

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be