Vier wereldsteden bannen dieselauto’s vanaf 2025

In Parijs, Mexico-Stad, Madrid en Athene mogen al vanaf 2025 geen dieselauto’s meer rijden. Dat hebben hun burgemeesters gisteren aangekondigd. Om de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen, moeten de dieselauto’s eruit, zeggen steeds meer burgemeesters. Dat moet al over 9 jaar, zeggen Parijs, Mexico-Stad, Madrid en Athene.

Dieselmotoren produceren fijnstof en stikstofoxiden. Fijnstof kan de longen binnendringen, met een hogere kans op hart- en vaatziekten als gevolg. Stikstofoxiden kunnen onder meer leiden tot ademhalingsproblemen.

In een gemeenschappelijke verklaring wijzen de burgemeesters van de vier wereldsteden erop dat elk jaar drie miljoen mensen overlijden als gevolg van luchtvervuiling. “De meeste van die overlijdens vinden plaats in de steden.”
Ze roepen autobouwers op tegen 2025 geen dieselvoertuigen meer te produceren.

Parijs bant nu al auto’s van voor 1997. Vanaf 2020 zullen de autonormen er jaar na jaar strenger worden.

De vier steden hebben ook veel andere plannen om hun mobiliteit te vergroenen. Zo wil Parijs de fietshoofdstad van de wereld worden. Burgemeester Anne Hidalgo legde vorig jaar een plan op tafel dat 80 kilometer nieuwe fietspaden creëert, een verdubbeling van het huidige aantal.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be