Vier vragen die Londen beheersen na de Brexit

Meer dan 60 procent van de inwoners van Londen koos voor Remain, met in sommige districten uitschieters van meer dan 70 procent. Binnen een paar uur na de uitslag gaven 20.000 mensen aan op dinsdag 28 juni de straat op te gaan. De volgende ochtend hadden 1,1 miljoen Britten al een petitie getekend met als doel het referendum opnieuw te doen. In Londen heerst een sfeer van schok en onbegrip.

Brexit heeft binnen een dag al een directe impact op de economie en politiek. Tegelijkertijd is de schok groot en zijn de gevolgen voor burgers op korte en lange termijn nog volstrekt onduidelijk. Deze 4 vraagstukken zijn het gesprek van de dag in Londen:

1. Komen er nieuwe verkiezingen?

Binnen 24 uur zorgde Brexit voor een reshift van het politieke landschap. Wie Leave stemde uit onvrede over het establishment, heeft vooralsnog pech. Dit is een geval van out with the old, in with the old. Brexit leidde tot de val van prime minister David Cameron. Jeremy Corbyn, leider van de Labour-partij, is “toast and should quit”, aldus prominenten uit zijn eigen partij. Voormalig burgemeester van Londen Boris Johnson werd voor zijn huis opgewacht en uitgejouwd door een boze menigte, die hem ervan beticht Brexit gesteund te hebben om zijn eigen carrière te pushen. Het lijkt waarschijnlijk dat Johnson Cameron zal opvolgen. “The blonde Exocet is heading for No 10” voorspelt de London Evening Standard. (een exocet is een anti-scheepsraket)

Cameron blijft de komende weken op post om het land door de eerste turbulente weken te leiden. In de periode daarna zal uitgevochten worden wie Cameron opvolgt. Mogelijk komt er in november een vervroegde general election, maar dat is vandaag nog niet duidelijk. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be