Video: hoe Israël de Westbank annexeert

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft bepaald dat de nederzetting Amona, waar ruim 300 kolonisten wonen, ontruimd dient te worden. Amona is gebouwd op land dat het eigendom is van Palestijnen die in drie dorpen in de omgeving van Ramallah wonen.

De Israëlische regering zal gehoor geven aan de uitspraak, maar heeft aangegeven dat het de kolonisten zal herhuisvesten op land dat eveneens aan Palestijnen behoort. M.a.w: de regering veegt haar kont af met de uitspraak van het Hooggerechtshof, dat volgens de Minister van Defensie beheerst wordt door ‘extreemlinks’.

Inmiddels werkt de regering Netanyahu hard aan wetgeving die dergelijke uitspraken van ’s lands hoogste rechters in de toekomst onmogelijk moet maken. Wanneer die wetgeving door de Knesset – het Israëlische parlement – komt, worden alle illegaal gebouwde voorposten op de Westbank achteraf alsnog gelegaliseerd. Daarmee zou de Knesset volgens sommigen de facto de controle krijgen over de Westbank, waarmee er niet langer sprake is van bezetting, maar van annexatie.

Bron: Electronic Intifada