Vervroegde verkiezingen in Israël

De Israëlische regering is gevallen over een wetsvoorstel de dienstplicht ook in te voeren voor ultra-orthodoxe mannen. Tot nu toe waren die vrijgesteld van de militaire dienstplicht.

Het wetsvoorstel lijkt niet op een meerderheid te kunnen reken in de Knesset (het Israëlische parlement). De orthodoxe regeringspartners van Likoed eisten dat het wetsvoorstel afgezwakt zou worden. Dat was politiek echter onhaalbaar. Netanyahu beschikt sinds het aftreden van minister Avigdor Lieberman nog slechts over een meerderheid van één zetel in het parlement.

Al teveel gevolgen zal het vermoedelijk allemaal niet hebben. De voor november 2019 geplande parlementsverkiezingen worden vervroegd en vinden nu in april plaats. Als we de opiniepeilingen mogen geloven wordt Likoed bij die verkiezingen opnieuw de grootste partij van het land.

De oppositie verkeerde vandaag in extase, maar het is niet goed duidelijk waar dat op gebaseerd is. Van de eens zo machtige Arbeiderspartij is weinig meer over: de partij haalt in de peilingen tegenwoordig zelfs de tweede plaats niet meer. Dat de corrupte en door schandalen geplaagde Netanyahu niets heeft te vrezen van de oppositie, zegt veel over de kwaliteit van zijn politieke tegenstanders.

Bron: Al Jazeera