Verslag demonstratie tegen de fascistische fakkeltocht, Utrecht 12 januari 2022

Afgelopen dinsdag 12 januari hebben 30 lokale en niet-lokale antifascisten de handen ineen geslagen tegen het gespuis van de NVU (Nederlandse Volks Unie), dat een fakkeltocht had aangekondigd tegen de coronamaatregelen.

Al snel werd duidelijk met wat voor tegenpartij we te maken hadden; er was een Prinsenvlag aanwezig, een vlag die vroeger is gebruikt door de NSB. Deze vlag werd gedragen door een bekende Voorposter genaamd Maarten van Geijn, woonachtig in Utrecht. Ook was Etienne van Basten aanwezig, de leider van de Germaanse Jeugd, de jeugdafdeling van de NVU. Yvette Evers (Voorpost) was er ook weer bij, samen met de ex-vriendin van Tinus Koops, Marjon, oprichter van Nederland in Opstand.

De antifascisten werden al snel gespot door de groep van 50 demonstranten. Er was een gesprek met iemand van het “verbindingsteam” van de politie Utrecht. Deze vertelde de antifascisten om geen geweld te gebruiken, wat ze ook als instructies aan de fakkeltocht hadden gegeven.

Na een vertraging van 20 minuten (ze zouden vertrekken om 19.00) ging de fakkeltocht van start. De antifascisten hadden als doel om de groep te blokkeren, zodat ze hun tocht niet konden lopen. Na nog geen minuut brak er een heftige confrontatie los; bekende extreemrechtsen gingen in de aanval, sloegen de antifascisten op de frontlinie in het gezicht, ze spuugden, gooiden met voorwerpen, dreigden met hun fakkels en schreeuwden allerlei heftige beledigingen. De politie deed tot dan toe niks om deze extremisten te kalmeren of op afstand te houden.

Na zo’n 100 meter begon de politie in te slaan op de antifascisten. Dezelfde agent van het “verbindingsteam” die stond te knuffelen met corona-sceptici bij de coronademonstratie op 4 december in Utrecht, sloeg zonder waarschuwing in op een kleine, tengere antifascist. Deze antifascist kreeg te horen van de busbaan af te gaan, deed dit en kreeg vervolgens klappen van twee agenten. De fakkeltocht kon vrolijk verder lopen en werden niet staande gehouden ondanks het extreme geweld dat ze lieten zien.

De groep antifascisten werden naar het Janskerkhof gedreven, waar de mediawoordvoerder en de politiewoordvoerder belaagd werden door de agenten. De antifascisten riepen onverstoord anti-politieleuzen en antifascistische leuzen naar de groep fascisten die aan de overkant van de straat liepen. Na een tijd ingesloten te zijn geweest, werd de groep de straat de Drift ingedreven, waar ze vervolgens werden ingesloten.

Daar werden ze anderhalf uur lang vastgehouden, zonder verdere informatie over wat er ging gebeuren. Nadat iedereen was gecheckt, werden ze na anderhalf uur later eindelijk vrij gelaten. De groep splitste zich op en verdween in de nacht.
Helaas zijn de antifascisten twee banners en een vlag armer, daar tegenover staat wel dat we een megafoon rijker zijn.

Het blijkt maar weer aan welke kant de politie staat. Ja, de tegendemonstratie was niet aangekondigd, maar het was duidelijk dat de fascisten in de fakkeltocht begonnen met geweld gebruiken. De agent van het verbindingsteam was waarschijnlijk vergeten dat hij in uniform was, vandaar dat hij zo insloeg op de demonstranten. Antifascisme is nu nog harder nodig dan ooit te voren, omdat het extreemrechtse geluid zich in allerlei hoeken wringt om zo zieltjes te winnen.

Wij geven ons niet over aan het geweld van de politie en hun fascistische vriendjes.
Wij blijven herhalen; Toen niet, Nu niet, Nooit meer fascisme! Heel Nederland haat extreemrechts! Extreemrechts is niet Utrechts!

– door Antifa Utrecht, overgenomen van Indymedia