Verkiezingen in Turkije + Updates

20.30 Bij 88% van de stemmen geteld is de AKP weggezakt tot 43%, en heeft de HDP de (schandalige) tienprocentsdrempel ruim overschreden. Erdoğan staat op 53% voor de presidentsverkiezingen.

 

19:15 Met 54,4% van de stemmen geteld kruipt de HDP langzaam naar de 10%. De partij zou uitkomen op 9,6%. De AKP zakt zoals gebruikelijk wat weg. Ze zou nu kunnen rekenen op 45% van de stemmen. Met 61,5% van de stemmen geteld staat Erdo bij de presidentsverkiezingen op 55,4%. Ince staat op 29,2%.

Update: En ja hoor:

18.30 uur: Met 26% van de stemmen geteld staat de AKP op 48,4%, de CHP op 18,3% en de HDP op 8,6%. Let op: dit is volgens de staatsmedia. Bij de presidentsverkiezingen zijn 37,3% van de stemmen geteld. Erdoğan zou uitkomen op 56,8% van de stemmen.

18.00 u: Bij 19% van de getelde stemmen heeft Erdoğan een absolute meerderheid, evenals zijn partij.

In Turkije zijn de stembureaus dicht gegaan en is men begonnen met het tellen van de stemmen. Ruim 56 miljoen kiezers konden vandaag naar de stembus gaan om een stem uit te brengen op hun favoriete kandida(a)t(en) bij de gelijktijdig gehouden parlements- en presidentsverkiezingen. Mocht geen van de kandidaten bij de presidentsverkiezingen meer dan 50% van de stemmen halen, dan volgt op 8 juli een tweede ronde.

De eerste berichten lijken er op te wijzen dat de opkomst hoog is. In sommige regio’s wordt zelfs een opkomst van 90% gemeld. Op Twitter wordt gezegd dat er op diverse plaatsen vechtpartijen zijn uitgebroken tussen aanhangers van Erdoğan’s AKP en leden van de IYI, een pas opgerichte oppositiepartij. Onafhankelijke waarnemers hebben die berichten tot nu toe niet bevestigd.

Er is in elk geval wél sprake van een verbale koude oorlog tussen Erdoğan en Muharrem İnce, de kandidaat van de CHP, de belangrijkste oppositiepartij. İnce heeft zijn aanhang opgeroepen te posten bij stembureau’s, om te voorkomen dat de AKP met de stembiljetten gaat knoeien. Helemaal ongefundeerd lijkt die angst niet te zijn:


Veel mensen hebben hun hoop gevestigd op İnce, die een verrassend sterke campagne heeft gevoerd en er mogelijk in kan slagen Erdoğan in de eerste ronde van een overwinning af te houden. Ter redactie koesteren we (heel wat) meer sympathie voor de linkse, pro-Koerdische HDP, maar de seculiere, sociaal-democratische CHP valt natuurlijk te verkiezen boven een autoritaire leider als Erdoğan.

Voor het eerst in de Turkse geschiedenis hebben partijen verkiezingsallianties gesloten. De AKP trekt samen op met de nationalistische MHP, de CHP met de rechtse liberalen van de IYI en de islamistische Saadet Partisi. Het voordeel van zo’n verkiezingsverbond is dat de verkiezingsdrempel van 10%(!) geldt voor de alliantie, niet voor de individuele partijen. Mocht – bijvoorbeeld – de IYI de verkiezingsdrempel niet halen, maar de alliantie waar ze deel van uitmaakt wél, dan kan de partij tóch plaatsnemen in het parlement.