Verkiezingen in Portugal: Vertrouwen versus Credit Rating

Carlos da Gloria de Sousa geeft een uitgebreid overzicht van de politieke stand van zaken in Portugal.

22 juli was de laatste dag van ‘de twaalfde legislatuur’ sinds de stichting van de huidige grondwettelijke orde van de Portugese Republiek op 25 april 1976, exact twee jaar na de coup die de Anjerrevolutie inluidde. Terwijl de regerende coalitie zichzelf feliciteerde voor het werk van de afgelopen jaren, demonstreerden zo’n 3000 leden van de intersyndicale vakbond CGTP-IN voor het Portugese Parlement.

Toch werd er ook door de voornamelijk linkse oppositie uitbundig geklapt voor Assunção Esteves, de centrumrechtse voorzitter van de Assembleia da República, een juriste die eerder ook rechter was in het Constitutioneel Hof van Portugal. Ze is bovendien een voormalige basketbalster, die naast Portugees ook vloeiend Duits, Frans en Engels spreekt. Het werk dat zij de afgelopen jaren heeft geleverd wordt alom gewaardeerd.

De meeste Portugese partijen zijn pas na de coup tegen de dictatuur op 25 april 1974 gesticht, en in die tijd kwam je niet weg met een rechts klinkende naam. De grootste partij in de huidige, regerende coalitie heet Partido Social Democrata (PSD), en deze partij correspondeert zo ongeveer met de Vlaamse Open VLD, en met de Nederlandse VVD. Premier en regeringsleider Pedro Passos Coelho is lid van deze partij. De PSD regeert momenteel het land samen met het christendemocratische Centro Democrático e Social – Partido Popular (CDS-PP / (Sociaal en Democratisch Centrum – Volkspartij). (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via dewereldmorgen.be