Verhofstadt: onafhankelijk Schotland wordt automatisch lid van de EU

guy_verhofstadt_ep_press_conference_3
Guy Verhofstadt. Illustratie: Wikipedia

Volgens de voormalige Belgische premier Guy Verhofstadt wordt een onafhankelijk Schotland desgewenst automatisch lid van de EU. Het land hoeft de tijdrovende toelatingsprocedure niet te volgen. Tijdens het Brexit-referendum stemde een grote meerderheid van de Schotten tégen uittreding.

Verhofstadt’s mening is pikant omdat hij namens de EU de onderhandelingen met Groot-Brittannië over de voorwaarden van het Britse vertrek uit de EU voert. Tegelijkertijd is het natuurlijk een schoffering van zijn onderhandelingspartners, die het ongetwijfeld – terecht – op zullen vatten als een aanmoediging voor de Schotse nationalisten een referendum over onafhankelijkheid opnieuw op de agenda te zetten. In 2014 leden de voorstanders van onafhankelijkheid nog een nederlaag bij een referendum.

De al sinds mensenheugenis op linkse partijen  stemmende Schotten zijn het spuugzat geregeerd te worden door rechtse regeringen in Londen die zij niet gekozen hebben. De Scottish National Party (SNP), de inmiddels met afstand grootste partij in Schotland, is een klassieke sociaal-democratische partij. De partij beschikt in de persoon van Nicola Sturgeon over een charismatische en begaafde leider, die het Schotse ongenoegen wel eens in daden om zou kunnen zetten.