Verenigde Staten zetten hulpprogramma Filipijnen stop

De VS heeft een hulpprogramma aan de de Filipijnen opgeschort vanwege de voortdurende schending van de mensenrechten door de regering Duterte. Bij Duterte’s “war on drugs” zijn volgens mensenrechtenorganisaties de afgelopen 6 maanden tenminste 5000 en mogelijk 6000 mensen vermoord door doodseskaders. De overgrote meerderheid van de slachtoffers bestaat uit gebruikers en kleine straatdealers.

Duterte gooide dinsdag nog wat olie op het vuur door vol trots te beweren in het verleden eigenhandig ‘misdadigers’ geëxecuteerd te hebben.  Toen hij burgemeester van Davao was reed Duterte naar eigen zeggen op een motor door de stad, “op zoek naar een confrontatie, zodat ik iemand kon doden”.


Opmerkelijk genoeg kon deze psychopaat tot voor kort rekenen op de steun van een flink deel van links, met name vanwege zijn anti-Amerikaanse houding. Onlangs beroemde Duterte zich er zelfs op ‘de president van links’ te zijn. Zijn vijanden bevinden zich volgens Duterte in het liberale blok, niet binnen links: “But you will never hear it from the communists because I am the President belonging to the Left, actually. The Reds would never demand my ouster. They will die for me, believe me”.