Verdrinkingsdood op de Middellandse Zee: tragedie, moedwil en misdadig beleid

Dit hebben we eerder gezien. Heel veel mensen verdronken in de Middellandse Zee. Heel veel mensen, onderweg naar wat ze ongetwijfeld hoopten dat een iets minder uitzichtloos bestaan zou zijn. Heel veel mensen die, verstoken van veilige opties om de reis vanuit Afrika naar Europa te maken, op twee boten belandden. De boten bezweken op de golven. Twee overlevenden berichtten dat er zeker 239 van de opvarenden zijn verdronken. De plaats: voor de kust van Libië. Er waren overlevenden. In één boot 29 mensen. “Van alle mensen aan bord van de tweede boot konden alleen twee vrouwen zich zwemmend in leven houden.”

Dit is niet zomaar een dubbele tragische scheepsramp. Dit is misdaad, begaan op volle zee door Europese beleidsmakers. Het is op zijn allerminst dood-door-schuld, voor de zoveelste keer. En precies die zoveelste keer maakt het feitelijk massamoord. Wie keer op keer op soortgelijke wijze mensen laat omkomen, vertoont immers moedwil, niet enkel nalatigheid. Wat cijfers en feiten om dat te illustreren.

Volgens UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, zijn er in 2016 al zeker 3800 mensen om het leven gekomen of in ieder geval onderweg vermist geraakt bij hun pogingen om als migrant de Middellandse Zee over te steken. Dat is al meer dan de 3.771 doden waarvan bij soortgelijke gebeurtenissen in 2015 sprake was. Bij de 3800 zijn de 339 doden van vandaag niet meegerekend, want het VN-cijfer is al op 26 oktober bekend gemaakt. Het echte cijfer ligt dus al boven de 4000. En het jaar is nog niet om.

Het hogere dodental van 2016 vergeleken bij 2015 vindt plaats terwijl het totale aantal migranten dat probeert de Middellandse Zee over te steken dit jaar juist gedaald is vergeleken bij het vorige. Vorig jaar staken ruim een miljoen mensen de Middellandse Zee over, dit jaar zijn het er tot nu toe slechts iets minder dan 330.000. Daar komen er vast nog een aantal bij, maar zeker niet genoeg om die miljoen te halen, want het oversteekseizoen wordt snel ongunstiger. De reis wordt door minder migranten gemaakt. Maar van dat lagere aantal komt dus relatief een groter percentage om het leven: de reis wordt dodelijker. Van elke 47 mensen die de Middellandse zee over proberen te steken, overleeft er één de overtocht niet. Voor de enkele .liberale lezer van dit blog: succes is een keuze? Succes in het doen verzuipen van mensen is dat in ieder geval wel.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr