Varoufakis: anti-immigratie retoriek dekmantel voor bezuinigingen

Volgens de voormalige Griekse Minister van Financiën Yannis Varoufakis stoken de Brexiteers – de Britse politici die de EU willen verlaten – het vuurtje tegen immigranten op om een keihard bezuinigingsbeleid te camoufleren:

Laten we niet vergeten dat het opzetten van autochtone armen tegen arbeidsmigranten een variant is op de oude verdeel-en-heers truc die het Britse establishment lang geleden al verfijnd heeft om het Britse Rijk onder controle te kunnen houden…Vandaag de dag gebruikt het establishment dezelfde truc om autochtonen te overheersen, de effecten van bezuinigingen te verdoezelen en de woede te richten op de ‘ander’- de migrant, de buitenlander.

220px-Yanis_Varoufakis_on_Subversive_Festival
Varou in Zaghreb, 2013 Foto: Wikipedia

De Brexiteers gaan de laatste tijd ongegeneerd op de racistische toer, met voorop de voormalige burgemeester van Londen, Trump-kloon Boris Johnson. Tot nu toe aarzelden de Brexiteers de anti-immigratietroef  uit te spelen, uit angst de twijfelaars tegen zich in het harnas te jagen. In de peilingen heeft “Remain” echter inmiddels een duidelijke voorsprong op “Leave” (volgens sommige peilingen ruim 10%). De Brexiteers denken weinig te verliezen te hebben en hebben besloten het laatste restje fatsoen overboord te gooien.

Varoufakis gaf ook aan zelf tégen een vertrek van Groot-Brittanië uit de EU te zijn, ondanks zijn moeizame relatie met de EU-top als Minister van Financiën. De weg vooruit ligt volgens Varoufakis in democratisering van de EU, niet in een vertrek uit de EU. Aan een gemeenschappelijke markt valt in een tijd van geglobaliseerd kapitaal toch niet te ontkomen en geen land is in zijn eentje in staat het kapitaal effectief weerwerk te bieden.