Varkensboer Grapperhaus spuit stront bij zijn collegae

Ferd Grapperhaus is minister van Justitie en Veiligheid, zoals dat moet heten dezer dagen. Hij is de zoon van de gelijknamige vroegere staatssecretaris van financiën. Een fils à papa, zoals gebruikelijk in de partij waarvoor hij minister is, het Christen-Democratisch Appèl. En eigenlijk bij de meeste partijen.

Gisteravond was hij gastspreker bij de Algemene Ledenvergadering van de Producenten Organisatie Varkenshouderij te Heteren. Onder het hoofdje Pigbusiness/Varkenstweet is zijn toespraak gestenografeerd. Leerzaam aangaande de denkwereld van een zich noemende christen-democraat.
Wij kunnen concluderen dat oproerkraaiende trekkerrijders van harte welkom zijn bij deze democraat.

1. Naar schatting 100 varkenshouders bij #ALVPOV. Minister @ferdgrapperhaus
is binnen en zal zo ingaan op #Boxtel en #dierenactivisten en rol van zijn @ministerieJenV

2. Minister Grapperhaus doet een onthulling: Hij heeft zelf op een varkensboerderij gewerkt. Bij verre familie in Nedersaksen. “Toen leerde ik al dat voor varkensboer een dier heel belangrijk is.” #ALVPOV

3. @ferdgrapperhaus: “In Boxtel was ik onder de indruk dat je als boer opkomt voor je eigen werknemer. Terwijl er 120 ongeremde figuren je komen lastig vallen, wil je redden wat er te redden valt” #ALVPOV

4. #Boxtel was gewoon extremisme. Zit in situatie dat het enorm uit de hand kan lopen. Dan moet je op dat moment kiezen op elkaar zetten, ook al zou je anders willen. Verstand erbij houden. Maar ook oppassen dat daders zich niet tot slachtoffer gaan maken. Heel lastig.” #ALVPOV

5. Grapperhaus: “Het is heel frustrerend om niet meteen iets te kunnen doen, waarvan we vinden dat het de taak is van de politie om er wél meteen iets aan te doen.” #ALVPOV #Boxtel

6. De dierenextremisten waren niet bepaald armoedzaaiers. Kwamen met dure auto’s naar #Boxtel. Zagen we ook bij andere groepering in Amsterdam. Ze komen uit alle windstreken en hebben volop geld en middelen om dit te doen.” #ALVPOV

7. Onze veiligheidsdiensten hebben deze mensen heel erg goed in het vizier en weten hoe en waar zij zich bewegen. (Ferd Grapperhaus heeft het onder meer over de dierenextremisten van #Boxtel) #ALVPOV

8. Grapperhaus: “Circa jaar geleden kregen we eerste signalen dat er ‘iets’ stond te gebeuren. We zagen dat het #dierenextremisme weer opkwam. Moest denken aan die gasten die ooit huis van Aad Kosto in de fik staken. #Rara Die tendens kwam weer op.” #ALVPOV.

9. Grapperhaus: “Die dierenextremisten intimideren de werknemers, slopen de boel, besmetten de dieren. Die vragen niet netjes een vergunning aan om te demonstreren. Die doen aan eigenrichting. Sabotage gericht.” #Boxtel #ALVPOV

10. Grapperhaus voorspelt dat de veehouderij en Justitie nog wel even bezig zijn met deze vorm van dierenextremisme. #Boxtel #ALVPOV.

11. Compliment van de minister aan de varkenshouders en de sympathisanten van de varkenshouders in #Boxtel om destijds niet zelf in te grijpen en zelfbeheersing hebben gehouden. “Zo krijgen we deze figuren namelijk niet tot stilte.” #ALVPOV.

12. Groot aantal aanhoudingen voor relatief ‘lichte vergrijpen’ Onder meer omdat ze zich niet konden identificeren. Reden dat veel mensen zijn aangehouden, is omdat we deze figuren dan in ieder geval in ons systeem hadden. Veel van die lui hebben neiging zich op achtergrond te houden

13. Minister heeft begrip voor het onbegrip bij boeren dat extremisten voor lichte vergrijpen werden aangehouden. Maar volgens Grapperhaus zeer belangrijk omdat Justitie ze nu in systeem heeft staan en in beeld heeft. Ook als ze door Europa reizen. #ALVPOV #Boxtel

14. Grapperhaus: “Als iemand mij op straat bedreigt omdat hij vindt dat ik te dicht bij hem in de buurt kom, is iets anders dan dat iemand wordt bedreigd omdat iemand vind dat boer met boerenbedrijf moet stoppen. Dan wordt #dierenactivisme #extremisme een business-model.” #ALVPOV.

15. Grapperhaus wil daarom toe naar zwaardere straffen voor #dierenextremisten. “Zij bedreigen immers iemand die heel andere motieven heeft voor huisvredebreuk dan een dronken zwerver die je huis binnenloopt.” #ALVPOV.

16. Justitie wil boeren die dit overkomt, helpen om te kijken of zij de schade vergoed kunnen krijgen. En of het denkbaar is dat je in de veehouderijsector een waarborgfonds kan oprichten waar je een schadevergoeding kan uithalen. #ALVPOV.

17. Grapperhaus: “Wat in #Boxtel is gebeurd, grijpt diep in. Binnen overheid gezegd dat we nu alles weer op scherp moeten zetten, zodat we meteen kunnen optreden als zoiets ook maar dreigt te gebeuren. Daarom hebben we nu ook een handelingskader, zodat iedereen weet wat-ie moet doen”

18. Grapperhaus: “Jullie vinden wellicht dat overheid af en toe wat sneller moet schakelen.” (Zaal lacht. Enkeling mompelt: “Af en toe?”). Grapperhaus: “Maar laten we elkaar opzoeken.”Activisten zijn er alleen maar om dingen kapot te maken en te provoceren. #ALVPOV.

19. @LindaJanssenV: “Boeren zijn heel slimme mensen en wij kunnen nu in korte tijd heel veel mensen via sociale media op de been krijgen om boeren te beschermen bij dreiging bezetting. Hoe gaat minister de boeren beschermen die bedreigd worden met bezetting?” #ALVPOV.

20. Grapperhaus: “Activisten en extremisten provoceren. Ik snap de emotie, maar we moeten deze figuren weg krijgen. Ofwel achter tralies, ofwel land uit, ofwel zoveel boetes dat ze alleen nog krantenwijk kunnen lopen. Geen heft in eigen hand nemen” #ALVPOV.

21. “Zorg voor camera’s, verboden toegang-bordjes en andere maatregelen die het de activisten moeilijk maakt om iets te proberen in stal of bij een boer. Maak opnames, noteer kentekens. Als je ze zelf in nekvel grijpt, maak je van daders slachtoffers.” #Boxtel #ALVPOV.

22. Sociale media is ‘mobiel banditisme’. Via sociale media roepen ze elkaar op om zich te verzamelen om ergens iets te gaan doen.” #Boxtel #ALVPOV.

23. Grapperhaus heeft een tip: “Gooi auto’s niet meer om, zoals in Boxtel gebeurde, maar laad de auto’s van activisten op een platte kar en neem ze mee. Dan heb je meteen de kentekens en mogen ze de auto zelf komen ophalen. Weten we ook precies wie het zijn.”

24. Grapperhaus: “Deze mensen weten altijd weer wat mazen in de wet te vinden of wekken medelijden op bij rechter. Merendeel is meeloper en als je ze 1 of 2 keer oppakt en schadeclaim geeft, of auto van pa of ma is verbeurd, leren die meelopers het wel af.” #ALVPOV.

25. Grapperhaus: “67 mensen hebben boete van 300 euro en 2 weken voorwaardelijk. Lijkt niks, maar ze zijn nu wel internationaal gesignaleerd. Als ze ooit nog eens worden opgepakt, hebben ze wel iets te verliezen. Merendeel is immers hoog opgeleid en toekomst voor zich.” #ALVPOV.

26. “Als je zelf in de media komt, zorg dat je gewoon je eigen verhaal vertelt als varkenshouder. Dat komt goed over en maakt indruk op mensen. Laat je niet leiden door wat anderen over je zeggen. Merendeel mensen snapt het wel. Laat je niet provoceren. Ook niet door media” #ALVPOV.

27. Grapperhaus: “Als inlichtingendiensten iemand in de peiling hebben, dan hebben ze die persoon nog niet meteen, maar weten ze wel precies wat die lui doen en waar ze zijn. En ze worden feilloos gevolgd.” #ALVPOV.

28. Elk half jaar komt ‘Dreigingsbeeld Terrorisme’ uit. Dierenextremisten hebben daar sinds een jaar weer een paragraaf in. Nationaal coördinator Veiligheid heeft dit goed in beeld. Zo houden we extremisme goed in de gaten.” Als iemand rare oproep doet op Twitter, meld het bij POV.

29. Straffen voor (dieren)extremisme worden binnen 5 jaar veel strenger, voorspelt minister @ferdgrapperhaus tijdens #ALVPOV. Bedreiging en belediging zijn bij rechter al zwaarder gaan wegen. Nu met wet bezig dat alleen al een motief om iets te doen strafverzwaring kan betekenen.

30. Grapperhaus over feit dat dierenextremist en stalinbreker Erwin Vermeulen aan tafel zat bij minister Schouten. “Neem daar onmiddellijk afstand van. Zeg dit deugt niet.” #ALVPOV

31. Grapperhaus: “Iedereen mag een burgeraanhouding doen, maar pas op dat je geen geweld gebruikt. Ik ben trots op onze politie. Wat Justitie doet hebben we geen invloed op. Ik kan alleen wet maken dat straffen omhoog gaan. Maar rechter is onafhankelijk.”#ALVPOV

32. Grapperhaus denkt ook dat rechters in de toekomst strenger gaan straffen tegen activisten en extremisten. #ALVPOV

33. Grapperhaus: “Met hogedrukspuit mag je activist wel verjagen. Activisten moet je niet bij de beren in het hok stoppen: Dat is niet goed voor dierenwelzijn.” (Zaal lacht). #ALVPOV

34. Grapperhaus krijgt vleespakket. Zegt: “Hier kan mijn hele ministerie een hele week van eten.” Zaal lacht. “Dat is geen goed teken…”

Einde draad. Bedankt voor het volgen! #ALVPOV

– Aldus geknipt en geplakt in plaats van ruimtevretend embedden, van de bron