Van de zijkant bekeken: PEGIDA in Tilburg, 7 mei

Bij de Pegida demonstratie van 7 mei in Tilburg was slechts een handvol mensen aanwezig (maximaal 40) De overige 60 mensen die Pegida-aanjager Wagensveld verwacht had, hadden de voorkeur gegeven aan het bijwonen van een voetbalwedstrijd van Feyenoord. Zo zei hij.

De politie sprak van een onrustig verloop en van een tegendemonstratie. Van onrust was geen sprake, tenzij veroorzaakt door arrestaties. Een tegendemonstratie was er ook niet. Er werden 14 mensen gearresteerd. Omstanders waren wel geëmotioneerd, soms zelfs in tranen vanwege het hatelijk vertoon van Pegida.

Na dit van afstandje te hebben bekeken zit ik met 2 dingen die me opvielen. De marketing van Pegida gaat met een bijeengeraapt allegaartje van gestolen en verdraaide leuzen. (Baas in eigen land bv.). De manier waarop Wagensveld zich manifesteert geeft de indruk dat het hem genoegen doet om anderen aanstoot te geven. Hij deformeert bekende leuzen als: Toen niet, nu niet; nooit meer fascisme tot “Nooit meer islamfascisme” “Geen haat in onze straat” wordt “Geen Jihad in onze straat”. Als hij mensen van AFA bespeurt wordt er provocerend geroepen: “Antifa hahaha”. Opmerkelijk ook het zwarte emmertje dat hij bij zich had, met daarop de tekst “Antifa, desinfecteermiddel”. Echt schokkend vond ik dat er een spandoek werd meegedragen met de tekst ”Pegida is liefde” en dat tegen het einde van de demonstratie John Lennons Imagine ten gehore werd gebracht.

Tweede waar ik met verbazing naar heb gekeken is het grote aantal geüniformeerde politie. Volgens omstanders was er ook nog een behoorlijke groep niet geüniformeerde politie aanwezig, die ook arrestaties hebben verricht. Sommige agenten waren te paard of hadden een motor. En dan stond er nog veel materieel. Minstens 4 of 5 zwarte bussen en een boel witte busjes.

handjevol pegidaGezien het handjevol Pegidamensen en het handjevol AFA mensen dat aanwezig was vraag ik me af wie er heeft bedacht dat (het vertoon van) deze politie overmacht nodig was. In het Brabants Dagblad las ik dat van de aanwezige politie-agenten een groot deel uit Den Haag kwam. Zij zijn de vaste volgers van Pegida en AFA.

Waarop zou dergelijk beleid gebaseerd zijn? Wat voor risicoinschatting ligt daar achter? En is die inschatting wel reëel?
Ik ben wel benieuwd naar overleg en stukken die ten grondslag liggen aan dit politieoptreden.

Naar aanleiding van Van circus naar politiecel en eruit: verslag van een actievoerder tegen PEGIDA )