Van Agt neemt afscheid van het CDA

Behoort u met mij tot de overgrote meerderheid van burgers in ons land, die Israëls illegaal nederzettingenbeleid afwijst? Zo ja, dan ligt voor de hand dat u voorstander bent van een boycot van de nederzettingen. Zoals een boycot van producten uit de nederzettingen, die vruchtbaar land en kostbaar water van de noodlijdende Palestijnen afpakken.

Mocht dat het geval zijn, dan komt u Israël en Palestina niet meer in. Het Israëlische parlement heeft namelijk op 6 maart een grensverleggende wet aangenomen, die voorstanders van een boycot van Israël of van de nederzettingen de toegang tot Israël ontzegt. Omdat Israël de buitengrenzen controleert, kunt u Palestina ook niet meer bereiken.

De wet is een onderdeel van Israëls bezettings- en kolonisatiepolitiek. Hij is daarnaast een nieuwe zet in Israëls agressieve campagne tegen de geweldloze BDS-beweging, die wereldwijd mobiliseert voor de rechten van de Palestijnen. Wie gebruik maakt van zijn recht op vrije meningsuiting en steun betuigt aan die beweging, wordt voortaan in Israël geweerd. Israëls democratie en rechtstaat doen steeds meer denken aan Erdoğan’s Turkije en Poetin’s Rusland.

Lees verder op Rights Forum.