Van 555 naar 666

Niets onvriendelijks over al die mensen die [gisteren], vanuit oprechte begaanheid met kwetsbare hongerige zieke mensen, gegeven hebben aan de hulpactie voor mensen in Zuid–Soedan, Nigeria, Somalië en Jemen. Er is reden voor begaanheid. Twintig miljoen mensen worden met de hongerdood bedreigd, in landen die verscheurd zijn door vreselijke oorlogen. Toch wringt het. Terwijl ons wordt gevraagd om geld te geven ten bate van slachtoffers, gaan staten als Saoedi-Arabië door met het maken van nieuwe slachtoffers in één van die landen, namelijk Jemen. En die staten doen dat veelal met steun of van ‘onze’ regering en geld uit ‘onze’ economie.

Die staten stoppen in die oorlog ook nog eens sloten met geld. Een veelvoud aan wat de hulpactie op haalt. Om daar eens mee te beginnen: “de teller staat op 24 miljoen”, meldt de NOS. Dat is 24 miljoen voor 20 miljoen slachtoffers, dus 1 euro en 20 cent per persoon. Dat zal wellicht daar in koopkracht een flinke boel meer zijn dan als je er hier mee naar de supermarkt gaat, maar toch. Eind volgende week, of eerder, is het geld op, als het (of het ervan gekochte voedsel) tenminste tegen die tijd ter plekke is, en klopt de honger weer aan. In het gunstige geval.

Maar dat is echter helemaal niet het ergste. Terwijl mensen 24 miljoen inzamelen, op een ééndaagse actie, gaat de oorlog in Jemen, één van de door hongersnood bedreigde landen, door. Elke dag. Wat mag dat kosten? Volgens één schatting besteedt Saoedi Arabië er 200 miljoen dollar, aan. In totaal? Nee. Per dag. Wat doet een dollar vandaag de dag? Volgens de Europese Centrale Bank kreeg je op 29 maart 1,07 dollar plus nog een boel cijfertjes ver achter de komma voor een enkele euro. De munten zijn vrijwel evenveel waard momenteel. Tweehonderd miljoen dollar is dus een fractie minder dan tweehonderd miljoen euro. Dat bedrag, een veelvoud dus van wat de inzamelingsactie éénmalig op haalde, jaagt Saoedi-Arabië er dus dagelijks doorheen. Het is een stuk efficiënter om Saoedi-Arabië te vragen om één dagdeel geen oorlog te voeren en het geld naar giro 555 te sluizen. Belastingvrij natuurlijk, want we willen het Saoedische koningshuis natuurlijk niet nodeloos op kosten jagen. Toch?

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr