UNICEF “In Jemen sterft elke 10 minuten een kind”

462.000 kinderen lijden aan extreme ondervoeding in Jemen en 2,2 miljoen kinderen hebben dringend zorgen nodig, stelt de VN-organisatie voor kinderen UNICEF. De situatie is een gevolg van de aanvallen door buurland Saoedi-Arabië, die het land bombarderen met Britse en Franse wapens, met tienduizenden doden tot gevolg. Westerse wapenleveringen gaan ondertussen onverminderd door.

Meritxell Relano is vertegenwoordiger van UNICEF in Jemen: “De gezondheidstoestand van de kinderen is nooit zo catastrofaal geweest als vandaag. Ondervoeding neemt nog toe.” De Jemenitische provincie Saada is de meest intens gebombardeerde regio. Op dit ogenblik heeft Saada het hoogste percentage dwerggroei ter wereld bij kinderen onder de vijf jaar. Gemiddeld lijden 8 op 10 kinderen in die leeftijdscategorie aan een of andere vorm van verminderde groei.

De fel verminderde groei van deze kinderen heeft veel meer gevolgen dan alleen maar een abnormaal kleine gestalte. Alle organen ontwikkelen zich slechter, ook de hersenen. Als deze kinderen blijven leven zijn ze gedoemd tot een leven met ziektes. Bovendien zullen hun cognitieve capaciteiten onderontwikkeld blijven. Ze zullen niet in staat zijn om als ‘normaal’ mens te functioneren.

Steun voor een feodaal regime
De aanval van Saoedi-Arabië op Jemen is al 20 maanden bezig. Toen hadden strijders van de zwaar gediscrimineerde Houthi-minderheid in Jemen na een burgeroorlog grote delen van het land veroverd, waaronder de hoofdstad Sana’a. Buurland Saoedi-Arabië beschouwde dit als een groot gevaar voor de eigen stabiliteit. Het is zelf ook een land met zware interne etnische en religieuze conflicten. Het regime weigert aan de verzuchtingen van haar bevolking toe te geven. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be