Ultimatum van Arabische dictaturen aan Qatar

Qatar is nietiger dan Servië in 1914, dat ook een ultimatum kreeg en zich er niet aan hield. Het is wel een olieproducerend land, net als de andere staten op het Arabisch schiereiland met een sjiïtisch bevolkingsdeel dat onderdrukt wordt. Het voormalige Britse protectoraat, dat de grootste basis van de VS in het Midden-Oosten herbergt, ligt onder – voorlopig nog retorisch – vuur van de andere dictaturen op het schiereiland.
Er is nu een ultimatum gesteld door die zwaarbewapende dictaturen, waaraan binnen tien dagen voldaan moet worden.

Eisen onder andere:

– Sluiting van Al Jazeera en andere door Qatar gefinancierde nieuwsorganisaties
– Sluiting van een Turkse militaire basis
– Verbanning van alle burgers van Saoedi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, die nu in Qatar verblijven.
– Uitlevering van alle op grond van terrorisme door deze vier landen gezochte personen.
– Ophouden met het financieren van extremistische organisaties die door de VS als terroristische groepen worden aangeduid.
(Waarmee Hizbollah, Al Qaeda en de Moslimbroederschap bedoeld worden).
– Het leveren van uitgebreide informatie over oppositiefiguren die door Qatar worden gefinancierd
– Sluiting van diplomatieke vertegenwoordiging van Iran
– Verbanning van alle leden van Irans Revolutionaire Garde
– Handelsbetrekkingen met Iran moeten voldoen aan de sancties uitgevaardigd door de VS

Dit is niet alleen een oorlogsverklaring aan het nietige Qatar, maar ook aan Turkije en Iran. De Turkse regering is zeker niet van plan de basis in Qatar op te geven.
Het absurde in het geheel is dat, zoals gezegd, de VS een enorme basis heeft in Qatar, iets wat de aandacht van de huidige president van de VS ontsnapt is. Trump lijkt in te stemmen met dit eisenpakket en zelfs als hij het niet doet zal het de potentaten op het schiereiland niet tegenhouden.

De belangrijkste eis van dit pakket is waarschijnlijk de sluiting van Al Jazeera, de meestbekeken nieuwszender van de Arabische wereld die net voldoende afstand heeft ten opzichte van de diverse dictators. Daar houden ze niet van.

Meer bij The Guardian.