Ultimatum aan de Grieken: totale onderwerping of grexit

Het document dat de ministers van Financiën van de eurozone bij elkaar penden is van een ongeziene brutaliteit. De Grieken moeten hun laatste restje soevereiniteit opgeven. Pas dan (!) kunnen de onderhandelingen over een nieuwe bail out opgestart worden.

Komt er een nieuw hulpprogramma of niet? Dat leek vooraf de inzet van de zoveelste vergadermarathon over de Griekse crisis. De ministers van Financiën van de eurozone schreven hun antwoord neer in een vier pagina’s tellend document.

Een antwoord op die vraag kennen de Grieken nog altijd niet. Wel weten ze nu hoe diep ze moeten buigen voor het licht op groen gezet wordt om aan de onderhandelingen over zo’n nieuw hulppakket te beginnen.

Tegen 15 juli – woensdag dus – moet het parlement de hervormingen en besparingen die premier Tsipras enkele dagen geleden beloofde, goedkeuren. Het parlement moet niet zomaar een principiële goedkeuring geven. De maatregelen moeten dan al in concrete wetten gegoten en gestemd zijn.

Het gaat onder meer om de verhoging van de btw en het inkrimpen van de pensioenuitgaven. Er moet ook een systeem komen van quasi automatische besparingen bij overschrijding van de begrotingsdoelstellingen.

Alleen dan kan er beslist worden om de onderhandelingen over een nieuw hulpplan op te starten, zo staat letterlijk in het document.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be