UKIP wint tussentijdse verkiezingen

De United Kingdom Independence Party (UKIP) van Nigel Farage heeft de tussentijdse verkiezingen in Rochester gewonnen.  De verkiezingen werden nodig nadat het Conservatieve parlementslid Mark Reckless overliep naar de UKIP. De overwinning van de UKIP wordt gezien als een zware politieke nederlaag voor premier David Cameron.  Ook Labour deed het slecht: de partij zag haar electorale aanhang bijna gehalveerd. Voor de Liberaal-Democraten was de uitslag al helemaal een drama, de partij vergaarde slechts 500 stemmen. Slechts 50% van de stemgerechtigden voelde zich geroepen ook daadwerkelijk te gaan stemmen. Bij de vorige verkiezingen was het opkomstpercentage nog 62%.

Rochester werd tot voor kort gezien als een ‘veilige’ zetel voor de Tories.  Veel Tories hadden dan ook moeite hun verbittering te verbergen.  Toen Farage arriveerde verklaarde een aanwezige Tory: “Here comes the drunken bigot”.

Binnen de Conservatieve Partij bestaat de vrees dat nu meer parlementsleden over zullen lopen naar de UKIP, iets wat premier Cameron niet kan gebruiken nu er in mei 2015 verkiezingen voor de deur staan.

Bron: The Independent