Uitwijzing Russische diplomaten dient slechts ter bestendiging van vijandbeeld

Vijftien EU-lidstaten en de VS zetten tientallen Russische diplomatieke medewerkers uit. De aanleiding ervoor is de moord met gifgas op de Russische ex-dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter in het Engelse Salisbury. Het Westen beschuldigt Poetin ervan achter de moord te zitten. Daarvan is tot nu toe echter geen bewijs.

Krantenuitgever Derk Sauer, die jarenlang werkzaam in Rusland was, vindt de uitwijzing van Russische diplomaten contraproductief.

Nog onlangs in Heeft de Russische ziel een hang naar een sterke leider? heb ik een soortgelijke opmerking gemaakt over de averechtse effecten van sancties.

Hij [Poetin] benadrukt Ruslands positie als underdog vis-à-vis het Westen. Westerse sancties versterken dat beeld alleen maar. Met verve speelt Poetin de hoeder van Rusland tegen de boze imperialisten. Het Westen is zo mede verantwoordelijk voor zijn autoritaire bewind.

Als de actie contraproductief is, lijkt ze vooral ten doel te hebben een vijandbeeld in stand te houden. Een motief ervoor zou de promotie van de zinloze, al meer dan tienmaal zo grote bewapeningsinspanning van het Westen ten opzichte van Rusland kunnen zijn.