Twitter doet nazi’s in de ban

Twitter heeft (na lang aarzelen) dan toch eindelijk ingegrepen en een flink aantal racistische haataccounts permanent verwijderd. Tot de ‘slachtoffers’ behoren o.a. de accounts van Jayda Fransen en Paul Golding, de leiders van Britain First, en accounts van de English Defence League (EDL) en het Franse Génération Identitaire. Fransen werd onlangs nog geretweet door oppernazi Donald Trump, wiens account helaas niet tegen een ban opliep.

Twitter heeft in het verleden wel vaker aangekondigd maatregelen te zullen nemen tegen racistische haataccounts, maar tot dusverre bleef het bij incidentele ingrepen. Zo werd vorig jaar het account van de professionele troll en haatzaaier Milo Yiannopoulos permanent verwijderd. Dit keer lijkt Twitter het dus wat serieuzer en systematischer aan te pakken.

Het bekendste slachtoffer van de zuivering is de Amerikaanse white supremacist Jared Taylor, die zoals bekend Thierry Baudet tot zijn toegewijde fans mag rekenen. Ook de accounts van Vanguard America (waar James Fields lid van was), de American Nazi Party, neo-nazi Jeff Schoep en Eli Mosley (Identity Evropa) zijn verdwenen.

Het nieuwe beleid werd al in november aangekondigd door Twitter en lijkt nu dus de eerste vruchten af te werpen:


Uiteraard leidde de maatregel bij de usual suspects tot veel voorspelbare opwinding over de vrijheid van meningsuiting. Men (wil) blijkbaar niet begrijpen dat Twitter een bedrijf is dat het volste recht heeft zélf te bepalen wie er gebruik mag maken van het medium. Wanneer je in mijn woning je liefde voor Wilders en/of Baudet belijdt, schop ik je ook de tent uit en kom je er nooit weer in.

Veel extreemrechtse accounts zijn na de zuivering vertrokken naar Gab, een alternatief voor Twitter. Gab heeft echter slechts 300.000 gebruikers, Twitter daarentegen ruim 300 miljoen. Bovendien vertoont niemand die links is zich op Gab. Er valt dus niks te trollen of te provoceren, wat het allemaal nogal onaantrekkelijk maakt voor nazi’s.