Twilight of Statecraft: Carne Ross over crisis, klimaatverandering en oorlog

Beluister de uur durende podcast.

 

bron afbeelding https://itsgoingdown.org

In alle opzichten heeft Carne Ross een interessant leven geleid. Na 15 jaar als Britse diplomaat te hebben gediend, verliet Ross in 2004 het Britse Foreign and Commonwealth Office nadat hij in een onderzoek naar de oorlog in Irak, tegen het Verenigd Koninkrijk had getuigd. Tot die tijd had Ross zichzelf beschreven als  een typische neoliberaal , gelovend in de regering en neoliberale economie. Door zich tegen de regering te keren en de diplomatieke dienst te verlaten zette Ross zichzelf in de schijnwerpers. Hij werd een inspiratiebron voor een boek van de schrijver John le Carré en dook de afgelopen jaren overal, van  The Colbert Report  tot Russell Brand’s podcast,op .

Naast zich te keren tegen de oorlog in Irak en het verhaal van westerse staten te bekritiseren, sloot Ross zich in 2011 aan bij Occupy Wall Street. In hetzelfde jaar publiceerde Ross zijn tweede boek,  The Leaderless Revolution, waarin veel van de thema’s van Occupy zijn opgenomen. In 2017 was Ross de spil van de documentaire  Accidental Anarchist , waar alles van anarchisten in de Spaanse revolutie, tot de huidige situatie in Rojava wordt aangeroerd en Ross betoogt dat de huidige vorm van de Natie-staat niet langer in staat is om de problemen waarvoor de mensheid staat bij de horens te vatten.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/BGpuEHv3hE4?rel=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Bron