Turkse politie doorzoekt villa’s op zoek naar lichaam vermoorde journalist Khashoggi

Yamal Khashoggi

De Turkse politie heeft vandaag enkele grote villa’s in Yalova, even ten zuiden van Istanboel, doorzocht. Volgens Turkse media houden de doorzoekingen verband met de moord op de kritische journalist Yamal Khashoggi. Een van de villa’s is eigendom van een Saoedische zakenman.

Khashoggi werd op 2 oktober jl vermoord in het Saoedische consulaat in Istanboel. Zijn lichaam is tot op heden niet teruggevonden. Saoedi-Arabië ontkende in eerste instantie dat Khashoggi vermoord zou zijn. Toen het bewijsmateriaal zich opstapelde veranderden de Saoedi’s hun verhaal. Khashoggi zou  inderdaad vermoord zijn door medewerkers van de Saoedische veiligheidsdienst, maar die zouden geheel op eigen initiatief – dus zonder opdracht van boven – gehandeld hebben.

Een onderzoek van de CIA dat gelekt werd naar Amerikaanse media, lijkt er echter op te wijzen dat niemand minder dan kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) opdracht zou hebben gegeven tot de moord. Uiteraard kwam deze conclusie veel mensen slecht uit. Tot niemands verbazing weigerde Donald Trump – die grote zakelijke belangen heeft in SA – enige consequentie te verbinden aan het rapport van zijn eigen inlichtingendienst. SA heeft inmiddels laten weten dat het elke poging MBS verantwoordelijk te stellen voor de dood van Khashoggi hoog op zal nemen.

Bron: Al Jazeera