Turkse Erasmusstudenten aangevallen in Torun, Polen

Bij een racistische aanval in een nachtwinkel in Torun zijn drie studenten uit Turkije die deelnemen aan het Erasmusprogramma lastig gevallen door een groep Polen. Om half vier in de ochtend viel een persoon de studenten lastig. Toen de situatie bekoeld leek ontstond er een grotere groep van ongeveer twintig mensen die verder gingen met het roepen van racistische beledigingen.

Een van de studenten, die Pools sprak, heeft zijn poging om de boel te sussen met een klap in het gezicht moeten bekopen.

De uitbater van de nachtwinkel stond erbij en keek ernaar, en weigerde om de politie te bellen voor hulp.

Volgens de Universiteit van Torun is dit niet het eerste racistische incident tegenover de ongeveer vijftig Turkse studenten in de stad. Op de 17e juni werd al een student het ziekenhuis ingeslagen nadat om 4 uur ’s nachts een groep Polen zich tegen het groepje van zeven studenten waar hij zich in bevond keerde. De 22-jarige liep hierbij een hersenschudding op, en is kort nadien vertrokken uit Polen.

Sinds de regering van PiS in het zadel zit is de hoeveelheid en ernst van gevallen als deze flink toegenomen. Zo werd bijvoorbeeld op 2 december 2015 de Londense Sikh Navjot Sawhney geslagen door een uitsmijter van de club Shakers in Krakau. Toen hij aangifte probeerde te doen werd hem door de politie te kennen gegeven dat “bruine mensen in Polen nou eenmaal niet moeten verwachten hetzelfde behandeld te worden als witte mensen.” Saillant detail in deze zaak was dat Sawhney die dag juist het concentratiekamp Auschwitz bezocht had.

Het bestuur van de universiteit in Torun heeft zich ernstig bezorgd getoond over deze nieuwste aanval, en heeft de politie verzocht om na te gaan of het mogelijk is de uitbater van de nachtwinkel te vervolgen voor zijn weigering om om hulp te vragen op het moment dat duidelijk was dat een aanval plaats zou vinden.