Turkse president Erdoğan wil met oorlog totale macht veroveren

Turks president Recep Tayyip Erdoğan is niet echt een goede Europese leerling, maar op één punt zit hij op één lijn met Europa. Ook Europa aanvaardt geen negatief oordeel van zijn burgers als die de kans krijgen om hun opinie via de stembus te ventileren.

Net als in Turkije moeten ook in de EU burgers de stemming overdoen tot het door Brussel gewenste resultaat is bereikt. Zo ook aanvaardt Erdoğan zijn nederlaag bij de parlementsverkiezingen van 7 juni 2015 niet, waarbij hij de absolute macht aan zijn neus voorbij zag gaan.

Op 1 november 2015 krijgen de Turken een tweede kans om hem die te geven. De tactiek van Erdoğan om de Turken te overtuigen op hem te stemmen is oorlog tegen de Koerden, ook al kost die vele mensenlevens en doet ze weer de dreiging van een aanslepende gewelddadige burgeroorlog opduiken, die eerder al de economie en Turkse lira de dieperik deed induiken.

De inspanningen die Erdoğan sedert 2005 deed om de Koerdische kwestie op te lossen, en die vooral de twee voorbije jaren hoop deden rijzen, werden overboord gekieperd uit politieke berekening. Persoonlijke ambitie heeft hier volledige voorgang ten koste van de individuele burgers en van het algemeen belang. De vraag is of Erdogan de Turken zal kunnen overtuigen van zijn project van geweld en van inleveringen om de oorlog te financieren. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be