Turks-Amerikaanse overeenkomst om hoofdstad ISIS te veroveren

Volgens de Turkse president Erdogan is er een militaire samenwerkingsovereenkomst in de maak tussen Turkije en de Verenigde Staten. Doel van de overeenkomst zou de bevrijding van Raqqa zijn. Raqqa is de de facto hoofstad van ISIS in Syrië.

Volgens Erdogan zou de suggestie afkomstig zijn van Obama. Obama en Erdogan ontmoetten elkaar afgelopen week tijdens de G20-top in China. Tot nu toe hebben de Amerikanen het bericht niet bevestigd (maar – veelzeggend – ook niet ontkend).

syrian_refugees_in_lebanon
Syrische vluchtelingen in Libanon. Foto: Wikipedia

Een dergelijke overeenkomst mag ISIS dan als een nachtmerrie voor ogen staan, bij de andere actoren in Syrië zal het waarschijnlijk op heel wat minder enthousiasme kunnen rekenen. De Russen hebben al laten weten niet erg ingenomen te zijn met dergelijke voornemens en ook Assad zal niet gecharmeerd zijn van een Turkse bufferzone op Syrisch grondgebied. Volgens diplomatieke bronnen is het doel van Turkije de vestiging van een bufferzone van 40 kilometer diep en 98 kilometer breed, een doel dat inmiddels grotendeels gerealiseerd lijkt te zijn.

Voor de Koerdische PYK/YPG belooft de overeenkomst weinig goeds. Erdogan bevestigde opnieuw dat de Turkse opmars niet alleen gericht is tegen ISIS, maar ook tegen de Koerdische militie YPG die het afgelopen jaar een flink deel van het noorden van Syrië heeft weten te veroveren op ISIS. Turkije ziet het YPG als het Syrische filiaal van de PKK en is mordicus tegen een autonome Koerdische regio in het noorden van Syrië.

Bron: Asharq Al-Awshat