Turkije waarschuwt Frankrijk geen steun te verlenen aan de YPG

Turkije heeft Frankrijk gewaarschuwd geen steun te verlenen aan de Koerdische militie YPG. Gisteren verzekerde de Franse president Macron de organisatie van zijn steun. Turkije beschouwt de YPG als een terroristische organisatie.

De Turkse premier Bekir Bozdağ verklaarde vandaag dat Turkije iedereen die de YPG steunt als een legitiem doelwit beschouwt. Hij zei te hopen dat Frankrijk ‘deze irrationele stap’ niet zal zetten.

Het Turkse leger veroverde vorige week de stad Afrin in het noordwesten van Syrië op de YPG. Gevreesd wordt dat Turkije na deze onverwacht eenvoudige overwinning verder naar het oosten op zal rukken om de YPG ook uit de omgeving van Manbij te verjagen. Een de facto zelfstandige Koerdische enclave in het noorden van Syrië is voor élke Turkse regering volstrekt onaanvaardbaar. Mochten de Turken verder oprukken, dan kunnen ze in conflict komen met de Amerikanen. De Amerikanen steunen de YPG en hebben militaire eenheden gelegerd in Manbij.

Er circuleren al een tijdje geruchten dat Turkije en de VS in het geheim tot overeenstemming zouden zijn gekomen over de toekomst van Manbij. De YPG zou zich terug moeten trekken ten oosten van de Eufraat, waarop Turkije en de VS gezamenlijk het bestuur over Manbij over zouden nemen.