Turkije gaat Gaza hulp verlenen na herstel van de breuk met Israel

Turkije en Israel hebben de relaties hersteld die zes jaar geleden werden verbroken, nadat Israel negen ongewapende Turken had doodgeschoten bij het enteren van het schip de Mavi Marmara, dat hulp wilde brengen naar Gaza.
De Turkse premier Binali Yıldırım en de Israelische premier Netanyahu hebben dit apart van elkaar maandag bekendgemaakt. De officiële overeenkomst zal morgen, de 28ste, in Jeruzalem en Ankara door de secretarissen generaal van de ministeries van Buitenlandse Zaken van beide landen worden getekend. De overeenkomsten moeten dan door de parlementen worden bekrachtigd en vervolgens zullen weer ambassadeurs uit worden gewisseld, zo verklaarde premier Yıldırım.
Turkije had als eis gesteld dat Israel excuses zou maken voor de dood van de Turken aan boord van de Mavi Marmara en schadevergoeding zou betalen. Netayahu maakte dat excuus al in 2013. Maar nu is ook afgesproken dat Israel 20 miljoen dollar betaalt aan een fonds voor de families van de slachtoffers. Turkije maakt intussen alle vervolgingen van Israelische militairen wegens hun optreden in die bewuste nacht, ongedaan.
Het belangrijkste nieuws van de verzoening is echter dat Turkije haar derde eis heeft laten vallen, namelijk dat de blokkade van Gaza wordt opgeheven.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist