Turkije: dissidente journalist vermoord in opdracht van Saoedische regering

 

Volgens Turkse functionarissen heeft een Saoedisch doodseskader de dissidente journalist Jamal Khashoggi vermoord in het Saoedische consulaat in Istanboel. Ook de Amerikaanse senator Bob Corker (R), de voorzitter van de senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, zegt over sterke aanwijzingen te beschikken dat Khashoggi vorige week in het Saoedische consulaat is vermoord. De moord zou hebben plaatsgevonden in opdracht van het Saoedische koningshuis.

JamalKahshoggi.png
Jamal Khashoggi Wikipedia Commons

De Turkse krant Sabah zegt de 15 leden van het Saoedische team dat verantwoordelijk is voor de moord op Khashoggi te hebben geïdentificeerd.

Khashoggi werd vorige week dinsdag voor het laatst gezien, toen hij het Saoedische consulaat binnenstapte om de papierwinkel voor zijn huwelijk te regelen. Daarna ontbreekt van hem elk spoor. Zijn op hem wachtende verloofde zegt dat hij nooit naar buiten is gekomen.

Volgens de Turkse inlichtingendienst kwam op 2 oktober – dezelfde dag dat Khashoggi verdween – een groep van 15 Saoedi’s het land binnen, waaronder een forensisch expert. Deze groep zou verantwoordelijk zijn voor de moord op de dissidente journalist.

Na Khashoggi vermoord te hebben, heeft het team zijn lijk in stukken gezaagd. Het hele gebeuren zou zijn vastgelegd op video. Na de moord heeft het doodseskader Turkije onmiddellijk weer verlaten.


President Erdoğan zou volgens de New York Times afgelopen zaterdag door de Turkse veiligheidsdiensten op de hoogte zijn gesteld van hun bevindingen. Tot nu toe heeft Erdogan zich er echter zorgvuldig van onthouden Saoedi-Arabië officieel te beschuldigen van de moord. Mot met de Saoedi’s kan Erdoğan momenteel missen als kiespijn. Anderzijds kan hij de moord op een prominente dissident ook niet negeren.

Meest recente ontwikkeling: Turkije wil het Saoedische consulaat doorzoeken. De Saoedi’s zien dat liever op een later tijdstip gebeuren…