Turkije buigt voor Israël en Rusland om economisch gewin

Turkije herstelt de bilaterale relaties met Israël. Die waren verbroken nadat Israëlische mariniers op 31 mei 2010 in volle zee negen Turkse deelnemers aan een humanitair flotilla naar Gaza standrechtelijk executeerden. Ook met Rusland werd een akkoord bereikt om de kwestie van het neergeschoten Russisch toestel te beslechten. In beide gevallen hebben economische voordelen de doorslag gegeven.

Op 31 mei 2010 voer een flotilla van meerdere schepen met humanitaire hulp voor Gaza, om de economische blokkade door Israël aan te klagen. Nog voor de vloot de territoriale wateren van Gaza bereikte werd de vloot geënterd door de Israëlische zeemacht. Tijdens de entering werden negen Turkse ongewapende deelnemers standrechtelijk geëxecuteerd door de Israëlische soldaten.

De internationale verontwaardiging was aanvankelijk zeer groot. Pogingen van Israël om de executies voor te stellen als zelfverdediging mislukten faliekant. Desondanks verdween de zaak snel van de mediaradar. De eerste reactie van de Turkse regering was nochtans zeer kordaat. Turkije eiste bekentenissen en excuses van Israël, wat deze laatste altijd geweigerd heeft. Namens de negen slachtoffers dienden de medeopvarenden van het humanitair flotilla een klacht in tegen Israël bij het Internationaal Strafhof voor het begaan van oorlogsmisdaden.

Gezichtsverlies beperken voor Turkije
Na jarenlang bakkeleien hebben Turkije en Israël nu een deal gesloten waarbij gepoogd wordt het akkoord zo voor te stellen dat geen van beide zijden gezichtsverlies lijdt. Israël gaat 21 miljoen dollar betalen als morele schadevergoeding aan de nabestaanden van de families, op voorwaarde dat zij hun klacht bij het Internationaal Strafhof intrekken. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be