Turkije bombardeert Koerdische stellingen bij Kobane

Volgens  de YPG, de Koerdische strijdkrachten in Noord-Syrië, heeft Turkije stellingen van de YPG en van de Free Syrian Army (FSA) in het westen van Kobane gebombardeerd. Het centraal commando van de YPG gaf gisteren een persverklaring met die strekking uit. Volgens de YPG zou het gaan om tankbeschietingen in de dorpen Zormikhar en Til Findire. Daarbij zouden enkele gewonden zijn gevallen.

220px-YPG_Tall_Abyad_juin_2015
YPG strijders

Intussen gaan de bombardementen van het Turkse leger op stellingen van de Koerdische verzetsorganisatie PKK onverminderd door.  De strijd tussen Turkije en de PKK lijkt nu in hoog tempo te escaleren, na een wapenstilstand van ruim 2 jaar. Zaterdag kwamen 2 Turkse soldaten om het leven bij een aanslag door Koerdische guerrillero’s.  Deze aanslag was waarschijnlijk een vergelding voor het bombardement van de Turkse luchtmacht op bases van de PKK in Noord-Irak, jongstleden vrijdag. Al eerder schreven we over de wijze waarop Erdoğan de aanslag van ISIS op een socialistische jongerenorganisatie misbruikt om af te rekenen met de PKK en – in mindere mate – de linkse oppositie.

Koerdische organisaties beschuldigen de VS ervan Turkije toestemming te hebben verleend Koerdische stellingen in Kobane aan te vallen, in ruil voor het recht om Turkse luchtmachtbases te mogen gebruiken. Opmerkelijk, want tijdens de slag om Kobane steunde de VS  de YPG nog in haar strijd tegen Isis. De houding van de VS t.o.v. de PYD/YPG is altijd ambivalent geweest. De PYD is in feite de Syrische afdeling van de PKK. De laatste staat op de lijst van terroristische organisaties van zowel de VS als de EU. De VS kon de Koerden gebruiken in de strijd tegen Isis, maar lijkt ze onmiddellijk te dumpen nu Turkije zich na de aanslag in Suruç aanbiedt als bondgenoot. Of het een goede ruil is valt overigens nog te bezien. De YPG was – samen met de sjiitische milities in Irak –  de enige die erin slaagde Isis een militaire nederlaag toe te brengen. Bovendien is het maar de vraag hoe serieus Erdoğan’s nieuw ontdekte afkeer van Isis genomen moet worden. Tot nu toe kon Isis vrijwel ongehinderd haar gang gaan.

Het lijkt erop dat de Koerden weer eens alleen staan. Ze waren een tijdje nuttig in de strijd tegen Isis, maar worden – zoals altijd – door de grootmachten in de steek gelaten zodra men hen niet meer nodig denkt te hebben.