Turkije blokkeert toegang tot Wikipedia

125px-Recep_Tayyip_Erdogan
De Turkse president Erdogan

Turkije heeft de toegang tot Wikipedia geblokkeerd. Internetgebruikers in het land zijn sinds vanochtend vroeg niet langer in staat de site te bezoeken. Gebruikers die vanochtend probeerden de site te bereiken kregen te lezen dat ‘deze site niet bereikbaar is’.

De Turkse telecommunicatie-waakhond BTK heeft inmiddels verklaard dat Wikipedia is geblokkeerd omdat ze een bedreiging vormt voor de staatsveiligheid. BTK (lees: de Turkse regering) moet deze maatregel binnen 24 uur voorleggen aan een rechtbank. Die bepaalt vervolgens of de blokkade rechtmatig is.

Het regime van president Erdogan is al geruime tijd bezig de oppositie monddood te maken. Sinds de couppoging van juli vorig jaar zijn ruim 47.000 mensen gearresteerd. Ruim 120.000 anderen zijn ontslagen, waaronder veel leraren, ambtenaren, academici en journalisten.

Uiteraard vormt Wikipedia geen bedreiging voor de staatsveiligheid of de openbare orde. De site bevat artikelen waarin zakelijke informatie wordt gegeven over de omstandigheden in Koerdistan en misstanden in Turkse gevangenissen. Voor het huidige regime is dat voldoende reden inwoners van het land de toegang tot de online encyclopedie te ontzeggen.

.